Страници

вторник, 7 февруари 2012 г.

Ура, министри в действие, държавата остава отворена

Все се случва така, че като завее, завали и задуха или при някое бедствие, и нашата държава затваря като магазин за санитарен полуден. Но тази зима май затварянето ще е частично.
Да не ме разберете погрешно? Аз не припознавам ГЕРБ като моята политическа партия.
Но! Припознавам начина, по който се проявяват министрите напоследък.
Не помня да съм виждал министър лично да застане пред картата на България и да показва на зрителите кои пътища са проходими, къде какво е положението в зимните условия, да съветва хората дали да пътуват, как да действат. Ура, министърът на регионалното развитие и благоустройството втора седмица точно това прави. Не че положението по пътищата става по-леко, но поне се вижда, че има отношение към ресора, за който е поставена да отговаря. Ясно е, че над посоката на вятъра не може да се влияе (макар да има мълва, че Бойко Борисов и това може), но присъствието на министъра (служителя) в очите и ушите на данъкоплатците показва, че все пак има воля да се държат юздите на почистващите фирми има и другите отговорни за незатварянето на държавата.
Нека споменем и изсипването на трима министри начело с началника им в село Бисер заради наводнението. Ще оставим темата за отговорността настрана, защото поради нейната първостепенност, е по-добре да оставим по-компетентните да изяснят кой ще я носи тази осиротяла отговорност. Вярно е, че малко бие на "да отворим пудриерата" това масирано министерско и институционално присъствие, но нека си припомним, че такова нещо не сме виждали скоро. Ако погледнем нещата от положителната страна можем да заключим, че министерският съвет показва отношение. Скоро не се беше случвало министри да слязат сред народа. Е, малко е недодялано и популистки на моменти, но поне пострадалите хора ще видят, че отношение от страна на управляващите има. А тези неща хората ги усещат. Така че и при това бедствие държавата няма да затвори.
И ще завърша с това, че макар да прилича на хвалебствена реч, този текст е само отразяващ моето наблюдение. Ясно е, че има хиляди по хиляди по хиляди причини да мрънкаме и роптаем относно властите в нашата Родина. Но държа да отбележа, че точно роптанието срещу властите може да доведе до затваряне на държавата много по-бързо от действията и бездействията на властниците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар