Страници

вторник, 17 януари 2012 г.

Пазете се, шофьори, от пешеходците

Всяка сутрин една и съща картина.
Отиване до работното ми място в ПГСС „Златна нива” – Айтос. И какво виждам на кръстовището на “Славянска” и улиците “Караманлиев”, “Димитър Благоев” и същата "Славянска"? Една и съща картина всяка сутрин. Хора (повечето от тях ученици в гимназията) пресичат обикновено, точно където не трябва, коли правят маневри точно както не трябва, а една патрулна кола и две пешеходни пътеки са очевидци на всичко това.
Ура, не съм само аз свидетелят. Няколко са вече ситуациите, при които аз като водач на МПС, съм изложен на риска да стана участник в ПТП с хора, които пресичат неправилно, вървят не по тротоара, а по платното, или хора, които ей така решават, че изведнъж ще променят своя маршрут и ще изскочат на платното без да се огледат. И то с пълната увереност, че движещите се коли ще спрат при всички обстоятелства! Пазете се шофьори от пешеходците, че като нищо без вина ще ви изкарат виновни, че сте сгазили някого, който е в нарушение на правилата. И сега да не си помисли някой, че са виновни хората в патрулната кола? Не, няма такова нещо. Виновни са всички с ниска култура на движение по пътищата и тротоарите. Язък за масата пари дето държавата налива да учи учениците на поведение и безопасност на движението по пътищата, а ефектът май не се вижда. Явно още сме в едни по-източни от нас държави, където тротоари няма, а всичко си ходи така по пътя и преобладаващия звук не е моторният, а на клаксоните.
От нас си зависи.

3 коментара:

  1. С цялото ми уважение към опита ти на шофьор и забележките ти към поведението на пешеходците:

    Не мисля, че е уместно, ако се търси главен виновен при пътните произшествия, да се започне от учениците на "Златна нива" или въобще от пешеходците.

    Мисля, че броят на случаи, в които човешки живот е отнет поради погрешно пресичане на пешеходец, бледнее пред броя на случаите, в които:

    -пияни шофьори СМАЗВАТ пешеходци

    -10-12 годишни хлапета като по чудо се отървават със счупен крак, защото бясни шофьори не спират на червено или други спират неправилно по тротоари на натоварени шосета и пречат на видимостта

    -още по-бясни шофьори дават газ до дупка, без да обръщат внимание на хората, които пресичат по пешеходни пътеки

    Излишно е да цитирам черните хроники. Но именно тези карат изявления от рода на:

    "Язък за масата пари дето държавата налива да учи учениците на поведение и безопасност на движението по пътищата, а ефектът май не се вижда."

    да звучат не само неуместно, а и цинично.

    Мариана

    ОтговорИзтриване
  2. Уважаема анонимна Мариана,

    Твърде далеч съм бил, коментирайки, от идеята да засегна всички страни на въпроса. Ако текстът се прочете малко по-внимателно, ще стане ясно, че той касае само един от проблемите, а именно културата на пешеходците. Също така твърде далеч съм бил от това да търся главен виновник, още по-малко да го търся в лицето на учениците от ПГСС (не прочетохте ли, че те са упоменати в скоби и са пояснени с думичката "повечето"). А зад циничното според Вас (според мен саркастично) твърдение, започващо с "язък" оставам и не мърдам на йота.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Здравко!

    Да, няма спор, в текста не се прави съпоставка на различните страни на проблема. С коментара си нямах за цел да му приписвам такива качества, а да предоставя именно такава съпоставка.

    Мариана

    ОтговорИзтриване