Страници

вторник, 20 март 2012 г.

Аспартамова сладост, която нагарча



Тези трите картинки не съм ги сложил тук, за да се увеличава шаренията. Бях подтикнат въобще да напиша този текст като прочетох едно изречение в кръглата картинка, а именно: "Може да има неблагоприятни последици върху дейността и вниманието на децата." Мрак и ужас! Откакто започнах да чета по-подробно ситните буквички върху етикетите, сладостта взе да ми нагарча.
За съдържанието на сокче, което се купува масово от учениците заедно със закуската, пише, че може да има неблагоприятни последици. Че какво толкова има в това сокче? Е-та, Е-та, Е-та и фенилаланин. След кратко проучване на надписите по етикетите на безалкохолните напитки установих, че с няколко изключения, всички съдържат това вълшебно вещество. Но само единици си признават, че произведената от тях напитка може да има неблагоприятно въздействие. Хайде да поразсъждаваме логично. Че фенилаланин в напитките има, е факт. Факт е и, че това вещество по своята същност не е отровно (иначе нямаше да се добавя в хранителни изделия - логично, нали). Има го и в млечните храни, но в количества, с които организмът може да се справи, защото фенилаланинът се разгражда, макар и много бавно от организма. Химическата му формула е една голяма и аха да прилича на пейзаж от химически комбинат... Но тя не ни интересува (ние разсъждаваме логически, не се занимаваме с емпериката на въпроса). Действието му е, че се задържа по клетъчната мембрана и се свързва с всякакви отрови, от които обикновено организмът се освобождава по един или други начин. А като се свържат отровите с фенилаланина, остават в организма и го тровят. Най-мрачната краска в картината е, че неблагоприятното въздействие започва от мозъка. И така логически си задавам аз следните въпроси:
1. Защо вещество, което има тези химични и биологични свойства и въздействия, е разрешено за употреба в хранителното производство? Ясно е, че химията излиза много по-евтино от обикновената захар, ама чак пък толкова! Установих, че разликата в цената на напитка с аспартам и обикновена захар е от четиридесет стотинки до около лев. Че то за един лев може да се купи захар като да се напълни бутилката само със захар! Явно заигравката не е само в цената. Май са решили да ни изстискат останалото здраве, за да си купим нещо уж здравословно.
2. Кой в министерството на земеделието и храните се е разписал на разрешението за производство, което е упоменато под номер на етикета, при условие, че са изброени толкова много вещества в съдържанието, за които даже не е напълно ясно точно какво въздействие имат върху организма - тровят ли го, натрупват ли се в него, упойват ли го, а пише само на етикета "може да има...". Още по-голямата мистерия е, че пише "напитката е източник на...". Значи тя, напитката, не просто го съдържа това вещество. Тази фраза може да означава, че за мен напитката е източник, от който моят организъм може да не се възползва - просто поема веществото и го изхвърля. Но за друг може да значи веществото да бъде прието и да се проявят гореописаните му действия.
3. Защо нито една институция начело с Българската агенция по безопасност на храните и Министерството на здравеопазването не казва нищо по въпроса? За какво здравословно хранене на деца говорим, след като ежедневните неща, които купуват (сокове, газирани напитки, тестени изделия, най-различни видове бисквити и вафли) съдържат толкова много химия, че на Менделеев таблицата може и да не е достатъчна вече!
4. Учудващо е, че в обществото даже не се прокрадва тази тема. Е, в общество, в което повечето неща са въпрос на оцеляване, кой ли ти мисли какво пие, пък още по-малко детето му... Появяват се мнения по форумите, повечето в облака на мистификацията, но до там. Тук там някоя телевизия или печатно издание ще се опитат да повдигнат въпроса, но кой ти гледа, всички са вперили погледи в сериалите и риалититата и се леят лимонада и пунш.
5. Вярно е, че покрай фенилаланина и аспартама се въртят големи пари от оборотите на производителите на безалкохолни напитки, ама пък чак толкова да не мислим за здравето си...
Чак ми нагарча тази сладка тема. И взеха да ми горчат напитките, в които има фенилаланин, та спрях просто да потребявам. В краткосрочен план ще ми е по-малко сладко на езика. В дългосрочен план обаче резултатите ще са по-устойчиви. Е, на мен вече не ми горчи толкова, ваш ред е.

Няма коментари:

Публикуване на коментар