Страници

вторник, 27 март 2012 г.

"Дами и господа, имаме новина!"*, че нямаме новини!

Голямо изречение е това, отбелязано със звездичката! Само пет думички, а се оказаха толкова влиятелни. Не е лесна работа да произведеш новина в студиото или в редакцията, без да излизаш навън. Но някои го могат. Жалко обаче за драгия зрител и драгия читател.
За съжаление вече не искам да гледам новините на която и да е телевизия в България, нито да чета който и да е вестник. Просто няма новини. Има сапунени опери, които са кратки (най-много седмица или две, но с толкова много сапун и пяна, че няма накъде повече). Съобщенията за събитията и процесите се губят в привнесени от авторите на текстовете и репортажите коментари. А прилагателните са толкова много, че съобщението се превръща в литературно-критичен анализ по темата. А упражненията на журналистите по обективно отразяване са просто жалки. И личи, че само се упражняват. Явно не са ги и не са се научили. Всъщност в българските новини думата "отразяване" вече е излишна, защото отразяването почти липсва. Към това като добавим и нескончаемите опити новините да звучат като литературна проза, в която драгият зрител трябва да разпознае и разтълкува целта на употребата на хиперболи, анафора, катафора, елипса, метонимия, синонимия, антонимия и какви ли още похвати за красноречие, става страшно. А новините по своята същност са отразяване на случките от деня. С прости думички да се каже какво е станало. О, да не пропуснем и езиковата неграмотност на доста от авторите, които даже не правят разлика май между свидетелски и несвидетелски разказ на минали събития. А това сегашно историческо време май липсва във времевата концепция на българската журналистика. В това отношение клюкарките от пейката в градинката биха се справили малко по-добре. Неустоимо обаче е да ми съобщават нещо по новините, за което аз вече зная, че се е развило в съвсем друга посока. А тенденциозните репортажи, възхваляващи едни или други са мрак и ужас. Вместо обективно, от гледната точка на безпристрастен наблюдател, да отразят събитията, журналистите и редакторите започват да се месят и на моменти даже личи манипулацията. Пример: съобщиха, че "Горубсо" има нов собственик, но услужливо пропуснаха факта, че същият собственик е бил изплатил консултантския хонорар на Сокола за язовира "Цанков камък". Такива примери за услужливост много. Жалкото е, че от много такива услуги страдат драгият зрител и драгият читател. А това, че новините съдържат и грешки в осведомеността на журналистите е излишно да се коментира. На повечето журналисти даже им личи, че не са чели достатъчно книги.
И какво се оказва? Че медията вместо да бъде само посредник и само да приема и предава новинарско съдържание, се превръща в производител на новинарско съдържание. Не че от тях произтичат новините, просто заради грешките и напъните да бъдат оригинални без да е нужно това, самите те, преиначавайки информацията, произвеждат новини. И така ние, драгите зрители и читатели, слушаме, четем и гледаме неща, на които би следвало да вярваме толкова, колкото на криминален разказ с измислени герои.
"Дами и господа, имаме новина!" Новината е, че нямаме новини.

*Тази фраза принадлежи на журналиста Николай Бареков.

1 коментар: