Страници

сряда, 24 септември 2014 г.

Образование на хвърчащи листчета

Какъв почин! Какво чудо невиждано! Грешка, виждано е. В миналото като излезеше книга и хванат в издателството, че я четат още веднъж, та слагаха листче с откритите печатни и други видове грешки ако са се намерели такива. Но това е само за отдените книги. А вече в 21-ви век, сме свидетели и четем цяло образование на хвърчащи листчета. Не си струва да се чете книгата на образованието, защото тя съдържа в по-голямата си част грешки и затова се налага да четем листчетата. И най-новото е за злополучния учебник по човек и общество за трети клас. Едни питания се надигат у мен:
1. Как въобще е минал този учебник процедурата по одобрение при наличие на такива грешки, които го правят оспорим и по съдържанието, и по методиката му?
2. Защо вместо да бъде изтеглен от употреба този учебник, ще му бъдат печатани листчета? Как звучи само това "листчета". Сякаш историята и обществознанието са сборник от хвърчащи листчета?
3. Как сега учителите да убедят учениците и родителите, че учебникът е достоверен източник на информация?
4. Как учителят да убеди своите ученици, че това, което им преподава е истина? Въпросът идва от това, че на учениците им светва крушката, че учителят чете отнякъде това, което преподава, следователно може и неговият учебник да е с нищожно съдържание?
5. Кога ще спре натискът нещата да звучат политически коректно? Няма нищо по-привлекателно от истината.
6. До кога ще продължава упражнението по лъжереформи в образованието?
Въпроси има още много, но да не дотягаме, че току виж и на мен някой реши да ми напечата листче някакво...

Няма коментари:

Публикуване на коментар